More
  AcasăGhid de nutrițieConsumul excesiv de sare și sănătatea inimii. Ce trebuie să știi

  Consumul excesiv de sare și sănătatea inimii. Ce trebuie să știi

  Consumul excesiv de sare este un subiect de mare importanță în ceea ce privește sănătatea inimii. Inima este un organ vital pentru funcționarea corectă a întregului organism, iar o alimentație echilibrată joacă un rol crucial în menținerea sănătății sale.

  În acest articol, vom explora ce este sarea și cum afectează sănătatea inimii, cât de mult consumăm în mod obișnuit și când depășim limita recomandată, precum și bolile de inimă care pot fi cauzate de consumul excesiv de sare.

  Ce este sarea și cum afectează sănătatea inimii

  Sarea, sau clorura de sodiu, este o substanță minerală esențială pentru organismul uman. Ea se găsește în mod natural în alimente precum legumele sau carnea, dar poate fi adaugată și la prepararea mâncărurilor pentru a le da gust. Există diferite tipuri de sare disponibile pe piața: sare finisată (sare obișnuit utilizată), sare grunjoasã (mai puţin rafinatã) şi sare roz Himalaya (consideratã mai naturalã).

  Cu toate acestea, consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra sănǎtaţii inimii noastre. Un nivel ridicat al sodiului din sânge determinǎ retenţia lichidelor în organism, ceea ce poate duce la creșterea volumului de sânge și la creșterea presiunii arteriale. Acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra inimii și a sistemului cardiovascular, crescând riscul de boli de inimă.

  Câtă sare consumăm în mod obișnuit și cât este prea mult

  Organizația Mondială a Sǎnǎtǎții recomandã un consum zilnic de sare sub 5 grame (aproximativ o linguriţã). Cu toate acestea, majoritatea persoanelor depășesc această limită în mod regulat. Studiile arată că media consumului zilnic de sare este între 9-12 grame pe zi, adicã aproape dublu faţã de recomandarea OMS.

  Este important să fim conştienţi când depasim limita recomandată şi să luam mǎsuri pentru a reduce consumul nostru zilnic. Consumul excesiv de sare nu are doar efecte negative asupra sănǎtaţii inimii noastre, ci poate contribui şi la apariţia altor afecţiuni precum osteoporoza sau cancerul gastric.

  Dr. Serban Damian – Cum te afecteaza EXCESUL de SARE? Metode eficiente ca sa il eviti!

  Ce boli de inimă pot fi cauzate de consumul excesiv de sare

  Hipertensiunea arterialã este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cauzate sau exacerbate prin consumul excesiv al sarii. Aceasta se caracterizează prin creşterea presiunii arteriale, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și a inimii. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană sau insuficiența cardiacă.

  Un alt risc asociat cu consumul excesiv de sare este accidentul vascular cerebral (AVC). AVC-ul apare atunci când fluxul sangvin către creier este întrerupt din cauza unei artere blocate sau sparte. Consumul excesiv de sare poate contribui la formarea cheagurilor de sânge și la creșterea riscului apariției unui AVC.

  - Articolul continua mai jos-
  marketing medical

  Cum poate să crească tensiunea arterialã consumul excesiv de sare

  Procesul prin care sarea crește tensiunea arterialã implicã retenţia lichidelor în organism. Atunci când consumăm o cantitate mare de sare, rinichii noştri nu pot elimina tot sodiul în exces, iar acest lucru determinǎ retenţia apei în organism. Volumului crescut al lichidelor din corp îi urmeazǎ o presiune suplimentarǎ asupra pereţilor arterelor şi inimii.

  Această presiune suplimentară pe care o exercitǎ fluidele asupra sistemului cardiovascular duce la creșterea tensiunii arteriale. Tensiunea arterialã crescutã pune o presiune suplimentarǎ asupra inimii și a vaselor sangvine, crescând riscul dezvoltari bolilor cardiovasculare.

  Cum sǎ reducem consumul de sare în alimentație

  Reducerea consumului de sare poate fi un pas important pentru menținerea sănătății inimii noastre.

  Strategii pe care le putem adopta pentru a reduce consumul de sare în alimentație:

  1. Gătitul acasă: Prepararea mâncărurilor acasă ne permite să controlăm cantitatea de sare adaugată în preparatele noastre și să folosim alternative mai sănǎtoase pentru a da gust mâncãrii, cum ar fi ierburile aromatice sau condimentele.

  2. Evitarea alimentelor procesate: Alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, conservele sau supele instant conţin adesea cantitati mari de sare adaugatã pentru conservare şi gust. Este recomandat sǎ citim etichetele acestor produse și sǎ optam pentru variante cu conţinut scãzut sau fărã adaosuri suplimentare de sodiu.

  3. Consumul moderat al alimentelor bogate în sare: Unele alimente precum brânza, muraturile sau sosurile pot avea un conţinut ridicat de sodiu. Este important sǎ le consumam cu moderaţie şi sǎ le combinam cu alte ingrediente care au efect diuretic (cum ar fi castraveţi) pentru a ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism.

  Alimente bogate în sare și cum să le evităm

  Alimente care sunt bogate în sare și pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm cu moderație. Acestea includ:

  – Mezelurile: Salamul, cârnații sau șunca sunt adesea foarte sărate și conțin cantități mari de sodiu.
  – Brânza: Unele tipuri de brânză, cum ar fi brânza feta sau brânza Roquefort, pot avea un conținut ridicat de sare.
  – Murăturile: Castraveții murați, gogonelele sau varza murată sunt adesea conservate în soluții sărate.
  – Sosurile și condimentele: Sosurile pentru salate, sosul de soia sau ketchup-ul pot conține cantități mari de sare.

  Pentru a evita aceste alimente bogate în sare, putem opta pentru variante mai puțin sărate sau putem încerca alternative mai sănătoase. De exemplu, putem alege mezeluri slabe în grăsimi și sodiu redus sau putem prepara sosuri acasă folosind ingrediente proaspete și condimente naturale.

  Sarea ascunsã în alimente procesate și fast-food-uri

  Un aspect important al consumului excesiv de sare este reprezentat de sarea ascunsã în alimentele procesate şi fast-food-uri. Mulţi oameni nu realizeazǎ cǎ aceste produse pot conţine cantitati mari de sodiu adaugat pentru a creşte gustul şi durata lor de valabilitate.

  Alimentele procesate, cum ar fi conservele, supele instant sau chipsurile, pot conține cantități mari de sare. De asemenea, fast-food-urile sunt adesea bogate în sodiu din cauza sosurilor și condimentelor folosite pentru a le da gust.

  Consumul regulat al acestor alimente poate crește riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale și al altor afecțiuni cardiovasculare. Este important să citim etichetele alimentelor și să optăm pentru variante cu conținut scăzut de sodiu sau să evităm complet consumul acestora.

  Cum sǎ citim etichetele alimentelor pentru a identifica conţinutul de sare

  Citirea etichetelor alimentelor este un pas important în reducerea consumului de sare. Etichetele ne oferă informații despre conținutul nutrițional al produsului și ne permit să identificăm cantitatea de sare pe care o conține.

  Atunci când citim eticheta unui produs, trebuie să fim atenți la următoarele aspecte:

  1. Cantitatea totalã de sodiu: Aceasta este exprimatã în miligrame (mg) şi reprezintã cantitatea totalã de sodiu dintr-o porţie a produsului respectiv.
  2. Valoarea procentualã zilnicǎ: Acest lucru ne arată cât procent din doza zilnică recomandată (5 grame) reprezintă o porţie din acel produs.
  3. Ingrediente: Sarea poate fi menţionatã sub diferite forme pe etichetǎ, cum ar fi clorură de sodiu, glutamat monosodic sau bicarbonat de sodiu.

  Alternativa la sare: condimente și ierburi aromatice

  O alternativã sãnǎtoasǎ la sarea obișnuitã este reprezentată de condimente și ierburi aromatice. Acestea pot înlocui sarea în preparatele noastre culinare și pot aduce un gust delicios mâncărurilor noastre.

  Ierburile aromatice precum busuiocul, oregano-ul sau cimbrul pot adauga arome intense mâncărurilor noastre fără a adauga sare. De asemenea, condimentele precum turmericul, ghimbirul sau scorțișoara pot da un gust bogat preparatelor noastre fără a crește conținutul nostru de sodiu.

  Cum sǎ gǎtim fǎrǎ sare și sǎ pǎstram gustul mãncãrii

  Gătitul fără sare poate fi o provocare pentru mulți dintre noi, deoarece suntem obișnuiți să adăugăm sare în majoritatea preparatelor noastre. Cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le putem folosi pentru a găti fără sare și a păstra gustul mâncărurilor noastre:

  1. Folosirea ierburilor aromatice și condimentelor: Acestea pot adauga arome intense mâncărurilor noastre și pot înlocui complet sarea. Putem încerca combinații diferite de ierburi aromatice și condimente pentru a descoperi noi gusturi.

  2. Utilizarea sucului de lămâie sau oțetului: Aceste ingrediente acide pot adauga un gust proaspãt preparatelor noastre şi pot compensa absenţa sãrii.

  3. Coptul alimentelor: Coacerea alimentelor poate intensifica aroma lor naturalã şi poate reduce nevoia de adaos suplimentar de sare.

  4. Evitarea sosurilor preambalate: Sosurile preambalate sunt adesea bog ate în conservanți, arome artificiale și zahăr adăugat. De aceea, este recomandat să evităm consumul acestora și să optăm pentru sosuri preparate în casă. Astfel, putem controla ingredientele folosite și putem adăuga doar ingrediente naturale și sănătoase. De exemplu, putem prepara un sos de roșii din roșii proaspete, usturoi, ulei de măsline și condimente naturale. Acest lucru ne va asigura un sos gustos și sănătos, fără aditivi nocivi pentru sănătate.

  - Iti recomandam si -

  Citeste si

  Descopera

  si alte articole