More
  AcasăRecomandariExerciții de fizioterapie pentru recuperarea după un AVC

  Exerciții de fizioterapie pentru recuperarea după un AVC

  Exercițiile de fizioterapie joacă un rol crucial în recuperarea după un accident vascular cerebral (AVC). În acest articol, ne propunem să informăm cititorii despre importanța fizioterapiei în procesul de recuperare și să prezentăm câteva exerciții utile în acest sens.

  Ce este un AVC și cum afectează corpul?

  Un accident vascular cerebral este o afecțiune care apare atunci când fluxul de sânge către creier este blocat sau redus, cauzând moartea celulelor cerebrale. Există două tipuri principale de AVC: ischemic și hemoragic. AVC-ul ischemic apare atunci când o arteră care alimentează creierul se blochează, iar cel hemoragic apare atunci când o arteră se sparge sau se rupe.

  Efectele unui AVC asupra corpului pot fi devastatoare. Acestea pot include dificultate în vorbire și comunicare, pierderea controlului motor, slăbiciune musculară, probleme cu echilibrul și coordonarea, tulburări cognitive și emoționale etc.

  Importanța fizioterapiei în recuperarea după un AVC

  Fizioterapia joacă un rol esențial în procesul de recuperare după un AVC. Terapeuții fizici specializați lucrează împreună cu pacienții pentru a-și recâștiga funcțiile motorii pierdute și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieț

  Beneficiile fizioterapiei în procesul de recuperare după un AVC sunt numeroase. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și independenței, la creșterea forței musculare, la restabilirea echilibrului și coordonării, la reducerea durerii și inflamației, precum și la îmbunătățirea funcțiilor respiratorii.

  Când ar trebui să începem exercițiile de fizioterapie după un AVC?

  Recomandările medicilor în privința începerii fizioterapiei după un AVC variază în funcție de severitatea leziunilor cerebrale și starea generală a pacientului. Cu toate acestea, este important să se înceapă cât mai curând posibil pentru a maximiza șansele de recuperare.

  În general, terapia fizică poate fi inițiată chiar din primele zile după un AVC. Terapeuții vor lucra cu pacienții pentru a dezvolta un plan personalizat de tratament care să abordeze nevoile individuale ale fiecărui pacient.

  Cum să alegem un terapeut fizioterapeut specializat în recuperarea dupã un AVC

  Atunci când căutăm un terapeut fizioterapeut specializat în recuperarea dupã un AVC, este important sã avem anumite criterii de selecţie în minte. În primul rând, ar trebui sã ne asigurăm cã terapeutul are experienţã în tratarea pacienţilor cu AVC și este certificat în acest domeniu. De asemenea, ar trebui sã căutăm recomandări și să verificăm calificările profesionale ale terapeutului.

  Colaborarea cu un terapeut fizioterapeut specializat în recuperarea după un AVC este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite. Acești profesioniști au cunoștințe și abilități specifice care îi ajută să dezvolte planuri de tratament personalizate și eficiente pentru fiecare pacient.

  - Articolul continua mai jos-
  marketing medical

  Exerciții de respirație pentru îmbunătățirea funcțiilor pulmonare dupã un AVC

  Exercițiile de respirație pot fi extrem de benefice în procesul de recuperare dupã un AVC. Aceste exerciții ajută la întărirea mușchilor respiratori, la creșterea capacității pulmonare și la îmbunatățirea oxigenarii corpului.

  Un exerciţiu simplu dar eficient este respiraţia diafragmaticã. Acest exercitiu implicã inspirarea lentã prin nas, umflând abdomenul, urmatã de expiratie lentã prin gurä sau nas, contractând abdomenul. Repetarea acestui exercitiu timp de câteva minute pe zi poate aduce beneficii semnificative în ceea ce priveşte funcţiile pulmonare şi starea generalä a pacientului.

  Exercitii de intindere pentru imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii dupa un AVC

  Exercițiile de întindere sunt esențiale în procesul de recuperare după un AVC. Acestea ajută la îmbunătățirea flexibilității și mobilității articulațiilor, reducând riscul de contracturi musculare și îmbunătățind calitatea vieții pacientului.

  Un exerciţiu simplu dar eficient este întinderea muşchilor gâtului. Pentru a face acest exerciţiu, pacientul trebuie să se aşeze pe o suprafaţã planã şi să-şi înclinte uşor capul spre umărul drept sau stâng, menţinând poziţia timp de 15-30 de secunde. Apoi, se revine la poziţia iniţialã şi se repetã exerciţiul pentru celalalt umar.

  Exercitii de forta pentru imbunatatirea puterii musculare dupa un AVC

  Exercițiile de forță sunt esențiale în procesul de recuperare după un AVC. Acestea ajută la creșterea puterii musculare și la restabilirea funcțiilor motorii afectate.

  Un exemplu simplu dar eficient este ridicarea picioarelor dintr-o poziție culcat pe spate. Pacientul poate începe prin ridicarea unei picioare cât mai sus posibil, menținând poziția timp de câteva secunde și apoi coborând treptat piciorul înapoi în poziția inițială. Acest exercițiu poate fi repetat de mai multe ori, alternând între cele două picioare.

  Exercitii de echilibru si coordonare pentru imbunatatirea stabilitatii dupa un AVC

  Exercițiile de echilibru și coordonare sunt esențiale în procesul de recuperare după un AVC. Acestea ajută la îmbunătățirea stabilității și la reducerea riscului de cădere.

  Un exerciţiu util este mersul pe o linie imaginarã sau pe o bandã elasticã întinsã pe podea. Pacientul trebuie să încerce să meargä cu paşi siguri şi echilibraţi, menţinându-se cât mai mult timp posibil pe linie sau bandä.

  Exercitii de mers pentru imbunatatirea mobilitatii si independentei dupa un AVC

  Exercițiile de mers sunt esențiale în procesul de recuperare după un AVC, ajutând pacienții să-și îmbunătățească mobilitatea și independența.

  Un exercitiu simplu dar eficient este mersul cu sprijin partial al terapeutului fizioterapeut sau al unei persoane apropiate. Pacientul trebuie sã se concentreze asupra päsilor si sã urmeze indicaţiile terapeutului pentru a evita orice risc suplimentar.

  Unde găsim în Cluj-Napoca o clinică care oferă servicii de fizioterapie după AVC

  Clinica Physiomedica de pe Calea Florești 2b, în Manastur, Cluj-Napoca, ofera o gamă largă de servicii de fizioterapie, inclusiv cele necesare pentru pacienții care au suferit un AVC. Printre serviciile pe care le furnizează se numără kinetoterapia, terapia laser, terapia cu ultrasunete, diatermia / terapia Tecar, băile galvanice, terapia MDF, impachetările cu parafină, kinesio taping și masajul. Poți să îi contactezi pentru mai multe informații sau să programezi o consultație pentru a discuta despre nevoile specifice ale pacientului care a suferit AVC-ul la numarul de telefon: 0775 321 275 , 0364 642 124.

  Cum sa ne mentinem motivati in timpul procesului de recuperare prin fizioterapie

  Menținerea motivației în timpul procesului de recuperare prin fizioterapie poate fi dificilă, dar este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să rămâneți motivați:

  1. Stabiliți obiective realiste și mici pe termen scurt.
  2. Încurajați-vă și recompensați-vă pentru fiecare progres realizat.
  3. Gândiți-vă la beneficiile pe termen lung ale fizioterapiei și la modul în care aceasta vă va îmbunătăți calitatea vieț
  4. Cautaţi sprijin din partea familiei, prietenilor sau a unui grup de suport.

  - Iti recomandam si -

  Citeste si

  Descopera

  si alte articole